اهميت مراقبت پيش از بارداري

توجه ويژه به اهميت مراقبت پيش از بارداري، تولد يك نوزاد سالم را به دنبال خواهد داشت.

دکتراشرفيان معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي بابل با اشاره به اهميت مراقبت پيش از بارداري خانمها گفت :دو سوم جمعيت جامعه ما را زنان و کودکان تشکيل ميدهند بنابراين سرمايه گذاري در جهت ارتقاء سلامت اين دوگروه از جامعه ، در بهبود بهداشت عمومي بسيار موثر است و لازم است اين سرمايه گذاري قبل ازشروع بارداري آغاز شود.وي خاطر نشان کرد:متاسفانه در تعدادي زيادي از خانواده ها بدون انجام مراقبت قبل از بارداري و برنامه ريزي خاص ، بارداري اتفاق مي افتد و چه بسا ممکن است خانمي با داشتن سابقه بيماريهاي کنترل نشده و پر خطر مانند فشار خون بالا، ديابت،صرع، بيماريهاي کليوي و ....باردار گردد و در طي بارداري با تشديد وعود اين بيماريها روبرو شود که خطرات جبران نا پذ يري را براي سلامت مادر و جنين به دنبال دارد. هم چنين در برخي از خانواده ها که سابقه تولد نوزاد ناهنجار يا عقب مانده در خانواده يا حتي در اقوام دور و نسلهاي گذشته دارند ، با تولد يک نوزاد ناهنجار با معلوليت ذهني و جسمي مواجه مي شوند که استرسهاي شديد روحي و بار اقتصادي زيادي را برايشان به دنبال خواهد داشت. معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي بابل در خصوص زمان مراجعه خانمهاي باردار به پزشک گفت :بررسي ها نشان داده است معمولا اولين مراجعه خانم‌هاي باردار به پزشك حداقل 8 هفته بعد از انعقاد نطفه جنين صورت مي‌گيرد تا اين زمان ممكن است بسياري از مشكلا ت برگشت ‌ناپذ ير، براي جنين پيش آمده باشد، چون اغلب اعضاي‌ حياتي جنين در چند هفته اول حاملگي شكل‌ ميگيرند و بيشترين ناهنجاري‌هاي جنيني و نقايص فيزيكي هم بين‌ هفته دوم تا هشتم يعني در مرحله اورگانوژنز به ‌وجود مي‌آيند به همين علت اغلب زماني که خانم بارداربه پزشک مراجعه ميکند به قول معروف کار از کار گذشته است. همين تاخير در شروع مراقبت ‌ها باعث شده است كه با وجود پيشرفت بسيار سريع مراقبت‌هاي بارداري در دو دهه اخير، هنوز پيامدهاي ناگوار حاملگي، يك مشكل عمده به حساب ‌آيد بنا براين برنامه‌ريزي براي بارداري و مراقبت‌هاي آن بايد از ماهها قبل از اقدام‌ به حامله شدن انجام شود. دکتراشرفيان ضمن تاکيد بر مراقبتهاي قبل از بارداري گفت :در مراقبت قبل از بارداري سلامت جسماني و رواني مادران آينده مورد بررسي قرار ميگيرد و آموزشهاي لازم به خانواده ها ارايه ميشود. هم چنين در صورت نياز مادر به سطوح بالاتر ارجاع شده و تحت مرا قبت هاي تخصصي قرار ميگيرد تا در بهترين شرايط ممکن باردار شود و ضمن حفظ سلامت مادر ، نوزادي سالم متولد گردد.