سخنرانی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل درجمع نمازگزاران دراولین روزهفته سلامت

دکتراشرفیان معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل پیش ازظهرروزجمعه18/1/91در مصلی نمازجمعه شهرستان بابل درجمع نمازگزاران حضورپیدا کرده ودرموردتکریم شهروندان ارشدشهرستان وسلامت آنان سخنرانی کردند ابتدامعاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل بر تکریم شهروندان ارشدوسلامت آنان تاکید کردواضافه کرد سالمندی یك بیماری نیست بلكه یك پدیده طبیعی است، وی اظهار داشت: از سالمندی نمی‌توان پیشگیری كرد اما حفظ سلامت در سنین سالمندی به عادت و شیوه‌ زندگی افراد در طول زندگی بستگی كامل دارد. معاون بهداشتی دانشگاه با بیان این كه هم اكنون با افزایش امید به زندگی در سراسر جهان تعداد سالمندان نیز رو به افزایش نهاده است خوشبختانه هشتاد درصد سالمندان شهرستان در فعالیتهای اجتماعی شرکت دارند تصریح كرد: سالمندی نباید با بیماری همراه باشد وی با اشاره به مشكلات پیش‌روی سالمندان گفت: بیش از 5درصد سالمندان تنها زندگی می کنند که این با آموزه های دینی واخلاقی ما مطابقت ندارد بعضی از شهروندان ارشد ماتوانایی لازم برای انجام امور شخصی مانند غذاخوردن، دستشویی رفتن، حمام و انجام نظافت شخصی، خرید مواد غذایی و دارو، انجام امور منزل و تعویض لباس خود را ندارند كه این یكی از مهم‌ترین مشكلات این افراد به شمار می‌رود. عضو هیات علمی دانشگاه تصریح كرد: مهم‌ترین حادثه‌ای كه برای 5درصد آقایان و15درصد خانمهااز شهروندان ارشد اتفاق می افتد و اقدامات درمانی را در پی میآورد زمین خوردن است،که منجر به فوت یک چهارم این عزیزان می گردد 17درصداین عزیزان دربیمارستانهای عمومی و33درصددر خانه بخاطر زخم بستر تحت درمانند وی همچنین به دیگر بیماریهای این عزیزان اشاره کرد وگفت: دلایل عمده بستری شدن یک پنجم آنان بخاطرفشارخون و7درصد بخاطر بیماری قند است اشرفیان با بیان راهكار حفظ كیفیت زندگی سالمندی گفت: مراجعه به موقع به پزشك و متخصص تغذیه برای بررسی وضعیت سلامت و تغذیه و پیروی از یك برنامه غذایی صحیح، توجه و رسیدگی مناسب به بهداشت دهان و دندان، مصرف پنج تا شش لیوان آب در روز، استفاده از تمام گروه‌های غذایی و ایجاد تنوع غذایی در برنامه روزانه از راهكاری حفظ كیفیت زندگی سالمندی محسوب می‌شوند. وی گفت: به كلیه سالمندان توصیه می‌شود با توجه به شرایط بدنی خود نرمش و تحرك روزانه را هرچند كم آغاز كنند، حتی 20 دقیقه پیاده‌روی سبك در هوای آزاد می‌تواند در ایجاد نشاط و سلامت بسیار موثر واقع شود و برای انجام فعالیت‌های سنگین هم بهتر است ابتدا با پزشك خود مشورت كنند. اشرفیان افزایش آگاهی خانواده‌ها از سیر سالمندی و ویژگی‌های آن از طریق رسانه‌ها،مطبوعات مخصوصا شماعزیزان را در كاهش مشكلات سالمندان موثر دانستضمنا متون آموزشی در خصوص بهداشت دهان ودندان ، اصول مصرف دارو، پیشگیری ازسقوط شیوه زندگی سالم درسالمندی- راکه خانواده های گرامی درخصوص سلامت شهروندان ارشدبایدبدان توجه وافرداشته باشند- از سوی معاونت بهداشتی دانشگاه تهیه ودربین نمازگزاران توزیع شد. خطیب نماز جمعه در رابطه با روزهای سلامت و دندانپزشکی از مسئولان بهداشتی این امر و معاونت بهداشت و درمان شهرستان بابل که سخنران قبل از خطبه این هفته بود تقدیر و تشکر کرد و گفت : همه ی شما مستحضر هستید که بر اساس روایات سلامت از نعمت های بزرگ الهی به شمار می رود . اگر ملتی بر اساس آمار از سلامت بیشتری برخوردار باشد ، نشان دهند ه ی این است که این ملت از توسعه بهداشتی بهتری در مقایسه با دیگر ملل برخوردار است . سلامت از نعمتهایی است که تا زمانی از آن برخورداریم از آن حفاظت و قدر دانی نمی کنیم . افرادی که توانایی و قدرت کار کردن را دارا هستند اما بیماری ها سبب می شود که زمینه تحرک و کار از آنان گرفته شود . سلامت است که می تواند زمینه تحرک بیشتر و خدمات گسترده تری را برای انسان میسر کند . سلامت از جمله نعمتهای بزرگی است که گاهی از آن غافل می شویم . هجمه های بیماری که تهدید کننده سلامت جامعه است . بیماریهای قلب عروقی ، سرطان و سایر بیماریهایی که متاسفانه بسیاری از عوامل مرگ و میر را سبب می شوند . بخشی از مسائلی که سبب این بیماری ها می شود مسئله ی عدم تحرک است ، شایسته است که عوامل زمینه ساز بیماریها را بدانیم . ابتدا به خودم و سپس به شما عزیزان تذکر می دهم که مسئله ی تحرک را جدی بگیریم . پزشکان براین باور هستند که حتی نیم ساعت ورزش و تحرک در روز می تواند زمینه سلامت یک فرد را تضمین کند . این عدم تحرک که به واسطه فناوری های جدید یا عوامل دیگر در جامعه ما فراهم شده است تهدید کننده سلامت است. رهبر معظم انقلاب همواره بر ورزش عمومی در جامعه تاکید فرمودند. دست اندرکاران تربیت بدنی باید گزارش بدهند که برای ورزش عمومی و مقدمات آن چه کارهایی را انجام داده اند. تا چه اندازه آحاد جامعه اعم از میانسالان و کهنسالان و جوانان و بانوان ما بهره مند از فضای بوجود آمده برای ورزش عمومی شده اند. بعضی از خواهران گله مند هستند که مکانی برای ورزش عمومی بانوان وجود ندارد. امام جمعه بابل عامل دیگر به عنوان تهدید کننده سلامت را سوء تغذیه عنوان کرد و گفت: دقت و اهمیت بیشتری به تغذیه فرزندانتان بدهید. بیماری ها از سوء تغذیه بر می خیزد. اغذیه هایی که بیماری زا است . تغییر چرخه غذایی در جامعه باید مورد توجه قرار بگیرد. خطیب جمعه بابل مصرف دخانیات را یکی دیگر از موارد تهدید کننده سلامت بر شمرد و گفت: با کمال تاسف در جامعه ما رویکرد جدی نسبت به مصرف دخانیات وجود دارد در کنار مصرف سیگار از نو قلیان خانه ها راه اندازی شد. قهوه خانه و چایخانه های سنتی راه اندازی شد ، در کوچه و پس کوچه و روستاها و دورترین نقطه قلیان خانه راه اندازی شد و افرادی به این مراکز پناه می برند. بخش مهمی از بیماری های زودرس به مصرف دخانیات برمی گردد . زمینه این بیماری را با دست خود ایجاد می کنیم. شایسته است در این هفته ها تذکر داده بشود. نکته بعدی به عنوان تهدید کننده سلامت روان پریشانی ها و عدم سلامت روان است که باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.