پایان مرحله اول طرح "بررسی وضعیت سلامت سالمندان که اولین باردرکشورتوسط دانشگاه علوم پزشکی بابل

به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بابل مرحله اول طرح "بررسی وضعیت سلامت سالمندان که اولین باردرکشورتوسط دانشگاه علوم پزشکی بابل اجراگردید به پایان رسید دکترسید رضاحسینی ضمن اعلام این خبر افزود: درمرحله اول وضعیت سلامت 1616 نفر از افراد سالمند مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به آینده نگر بودن این مطالعه، مرحله دوم این طرح در صورت تصویب منابع مالی دو سال دیگر انجام خواهد شد. دکتر حسینی درخصوص طرح "بررسی وضعیت سلامت سالمندان در شهر امیرکلا" گفت: این طرح در تاریخ 30/6/89 با بودجه ای معادل "یکصد و بیست میلیون تومان بدون احتساب خدمات پزشکان وبیمارستان دولتی "که بصورت رایگان انجام گرفته بود توسط شورای پژوهشی دانشگاه بتصویب رسید . وی همچنین بیان کرد : در این طرح کلیه افراد 60 سال و بالاتر شهر امیرکلا مورد بررسی قرار گرفتند.عضو هیئت علمی دانشگاه درخصوص جزئیات این طرح گفت: نحوه اجرای این طرح بدینگونه بودابتدائا مجریان طرح با مراجعه به منزل افراد سالمند و دعوت از آنها جهت شرکت در مطالعه، پرسشنامه مقدماتی تکمیل می گردند و از افراد دعوت می شد که صبح روز بعد با حالت ناشتا به مرکز تحقیقات سلامت دانشگاه واقع در شهر امیرکلا مراجعه نمایند. بعد از گرفتن نمونه خون و رفع ناشتایی، پرسشنامه های استاندارد مختلف( جهت اندازه گیری وضعیت حافظه، افسردگی ، وضعیت تعادل ، قدرت عضلات ، ...) از طریق مصاحبه و معاینه تکمیل می گردید مجری طرح بررسی وضعیت سلامت سالمندان در شهر امیرکلا اضافه کرد: اندازه گیری وزن، قد و فشار خون و معاینه دندانی در مرکزنیز انجام می شد.معرفی به مرکز رادیولوژی جهت اسکن استخوان و بررسی از نظر پوکی استخوان ، از دیگر برنامه های این طرح بود که برای انجام بعضی از آزمایشات قسمتی از نمونه خون در آزمایشگاه بیمارستان شهید بهشتی جهت اندازه گیری قندخون، چربی خون، آهن، کلسیم، فسفر، اوره ، کراتینین، اسید اوریک و چند آزمایش سرمی دیگر منتقل می شد و قسمت بیشتر به آزمایشگاه مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه جهت اندازه گیری هورمون های تیروئید، ویتامین D و PSA(آنتی ژن اختصاصی پروستات)و یکسری هورمون ای دیگر منتقل می گردید. همچنین مقداری سرم برای بررسی های آینده در فریزر 80- درجه ذخیره گردید. دکترحسینی درخصوص مزیتهای مهم این طرح گفت: مزیتهای مهم این طرح ارجاع بیماران نیازمند به متخصصین مربوطه بود. برای مثال سالمندانی که تست افسردگی یا اختلال حافظه آنها مختل بود برای بررسی بیشتر به درمانگاه روانپزشکی بیمارستان یحیی نژاد معرفی و توسط پزشک معالج مورد معاینه و درمان قرار می گرفتند. وی بیان داشت : در صورت غیرطبیعی بودن قند خون یا بالا بودن فشار خون ونیز برای مشخص شدن وجود پوکی استخوان جهت اسکن استخوان ، افراد سالمند جهت درمان به در بیمارستان آیت اله روحانی معرفی می شدند.دکتر حسینی درخصوص هزینه آزمایشات ، اسکن استخوان و معاینات پزشکی گفت اینها بصورت رایگان و در قالب طرح انجام می شد. هزینه های آزمایشات سرمی که در بیمارستان شهید بهشتی انجام شد به گفته مسئول آزمایشگاه این بیمارستان با تعرفه های قبلی برای هر نفر 50 هزار تومان محاسبه گردید که البته این مبلغ با عنایت مسئولین دلسوز بیمارستان شهید بهشتی حدود 11 هزار تومان برای هر نفر محاسبه گردید.هزینه های آزمایشات هورمونی و ژنتیک که در مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه انجام شد بازای هر فرد سالمند بر اساس آزمایشگاه های خصوصی حدود 150000 تومان برآورد گردید که البته ، فقط هزینه های پرسنلی و هزینه کیت های آزمایشات را پرداخت نمودیم. هزینه های انجام اسکن استخوان جهت بررسی پوکی استخوان که بازای هر فرد سالمند بر اساس قیمت جاری حدود 60هزار تومان برآورد گردید که با عنایت ویژه و علاقمندی پزشک محترم حدود 20 هزار تومان برای هر نفر محاسبه گردید. دانشیاردانشگاه علوم پزشکی بابل به دیگرهزینه هاهم اشاره کرد وگفت:به مجموع این هزینه ها باید هزینه های تجهیزات نمونه گیری خون( سرنگ و لوله های آزمایش) ، هزینه های آزمایش ادرار ، CBC( شمارش کامل خون) ، دستگاه های دیژیتال اندازه گیری فشار خون ، ترازوی استاندارد، هزینه حمل نمونه های خونی از امیرکلا به مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی ، هزینه انتقال از این مرکز به بیمارستان شهید بهشتی ، هزینه های پرسنلی مثل نمونه گیری خون، مصاحبه گر و هزینه پذیرایی و هزینه های جاری مرکز تحقیقات سلامت را باید اضافه کرد. وی ضمن تشکر از همکاران پزشک که بصورت رایگان افراد بیمار را ویزیت کردند.تصریح کردندهمانطور که ملاحظه می فرمایید اگر همکاری و همدلی همه همکاران و مسئولین نبود این طرح با این مبلغ قابل انجام نبود. .این متخصص پزشکی اجتماعی وفلوشیپ طب سالمندان اذعان داشت :با بررسی های انجام شده ، این طرح با این وسعت برای اولین بار در کشور به اجرا در آمد و از منافع آن ضمن شناسایی و درمان افراد بیمار، طرح ها و پایان نامه های مختلفی است که انشاءلله حاصل آنها بصورت مقالات علمی در مجلات معتبر دنیا بچاپ خواهد رسید. عضو هیئت علمی دانشگاه ومجری این طرح در پایان از پزشکان جناب آقای دکتر میکانیکی جناب آقای دکتر بیانی،سرکار خانم دکتر اخوان نیاکی،جناب آقای دکتر نورالدینی، جناب آقای دکتر رسولی نژاد، سرکار خانم دکتر اسماعیل نیا و آقای دکتر افروز که بصورت رایگان به سالمندان کمک کردندو از حمایت های بی دریغ جناب آقای دکتر مصطفی زاده، معاون محترم تحقیقات و فن آوری دانشگاه و جناب آقای دکتر بیژنی ، مدیر پژوهشی و مشاور این طرح تشکر کرد وافزود ازکلیه همکاران در مرکز تحقیقات سلامت دانشگاه ،مراکز بهداشتی درمانی( شماره 1 و 2 امیرکلا بخصوص)و دیگرهمکاران و همچنین از مردم خوب و شریف شهر امیرکلا قدردانی کرده وابراز داشتند بدون یاری این عزیزان این طرح اجرا نمی گردید .