فهرست

۱۰۰ قلم دارو کمیاب و ۳۶۶ قلم دارو را تحت پوشش بیمه اضافه خواهیم کرد.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ایران برای تولید و تامین دارو، از نیروهای انسانی و دانشمندان بسیار برجسته و نیز از ظرفیت ‌های کارخانه‌ای خوبی برخوردار است.

 

 

به گزارش وبدا، دکتر بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امشب (پنج‌شنبه ۲۳ تیرماه) در برنامه صف اول در مورد طرح جدید این وزارتخانه برای تامین و تولید دارو با عنوان دارویار، اظهار داشت: همواره این سوال مطرح بوده که چرا باید در کشور مشکل دارو داشته باشیم و چرا باید مردم ما در تامین دارو به مشکل بخورند؟

وی افزود: به همین دلیل طرح دارویار شکل گرفت و اساتید برجسته ای را در این طرح شرکت دادیم.

 

وزیر بهداشت با بیان اینکه بررسی جوانب و کارهای کارشناسی طرح دارویار نزدیک به ۱۰ ماه زمان برد، گفت: ساعت های بسیاری را دوستان ما مشغول بررسی این طرح شدند و متخصصان، اساتید داروساز ، اقتصاد دارو، اقتصاد سلامت و مدیریت به این طرح کمک کردند و با بررسی وضعیت و اطلاعات موجود راه‌کارهایی بررسی شد تا این مشکل حل شود.

دکتر عین اللهی به ظرفیت‌های موجود در ایران برای تولید و تامین دارو اشاره و خاطرنشان کرد: ایران برای تولید و تامین دارو، از نیروهای انسانی و دانشمندان بسیار برجسته و نیز از ظرفیت ‌های کارخانه‌ای خوبی برخوردار است.

وی افزود: همچنین قدمت ما در داروسازی به سالها قبل باز می گردد و نزدیک به یک قرن تجربه داروسازی داریم و ریشه داروسازی در ایران بوده است.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با طرح این سوال که چرا به رغم همه این ظرفیت ها، باید مردم برای  تهیه یک دارو معطل بمانند و دارو کمیاب شود  و از  بازار سیاه سر دربیاورد، تاکید کرد: برای پاسخ به همه این پرسش ها به دارویار رسیدیم.

دکتر عین‌اللهی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم باید اقدامی صورت گیرد که مردم نه تنها به تامین داروی خود موفق شوند بلکه صنایع دارویی ما نیز بیش از پیش و با قوت به فعالیت خود ادامه دهد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر  برخی از داروهای ضروری مردم مثل داروی بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون تحت پوشش بیمه قرار نداشتند. بنابراین طرح جامعی به نام «دارویار » را راه اجرا کردیم.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: خوشبختانه این مهم از  برنامه های حضرت آیت الله رئیسی نیز بود و ایشان مکرر به ما گوشزد می‌کردند که باید کاری کنید تا مردم بتوانند داروی خود را به آسانی تهیه کنند و هزینه داروی   مردم کنترل شده ، تحت پوشش بیمه قرار گیرد.
 
دکتر عین اللهی در پاسخ به این پرسش که داروهایی که زیر پوشش بیمه قرار گرفته اند شامل چه داروهایی می است، گفت: ما داروهایی که ضروری و نیز  داروهایی را که دارای مصرف بالایی است، در اولویت قرار دادیم و برخی از داروها هم وجود دارد که تحت پوشش بیمه بوده و اکنون نیز هست اما  پوشش آنها خیلی ضرورتی ندارد و مردم هم  خیلی برای آنها مراجعه نمی کنند اما حجم آماری ایجاد می کنند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ما این ۱۰۰ قلم دارو را عمدتاً از داروهایی انتخاب کردیم که مورد نیاز روزمره مردم است و در وهله نخست تحت پوشش بیمه قرار گرفتند، گفت:  این مژده را به مردم می‌دهیم که در مرحله دوم نزدیک به ۳۳۶ داروی دیگر را هم تحت پوشش بیمه قرار خواهیم داد.


تصمیم گیری شورای بیمه در خصوص پوشش  بیمه ای۳۶۶ قلم دارو

وی ادامه داد:  ظرف یکی دو هفته آینده  با کارهای کارشناسی مورد نیاز در شورای بیمه نزدیک به ۳۶۶ قلم دارو را تحت پوشش بیمه اضافه خواهیم کرد.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اهمیت این موضوع به این دلیل است که این داروها، مانند داروهای فشار خون، داروهایی هستند که مردم به صورت روزمره به آنان نیاز دارند؛ این که به مردم گفته شود  شما حتماً باید دارو را آزاد از داروخانه خریداری کنید،
 منطقی نیست.

وی گفت: ما برخی از داروهای مسکن را نیز جزو  داروهای تحت پوشش بیمه  قرار دادیم؛ چرا که در این طرح نیاز مردم اهمیت بالایی دارد.

تکلیف داروهای وارداتی در طرح دارویار

دکتر عین‌اللهی با بیان اینکه داروهای وارداتی که نمونه داخلی ندارند در طرح دارویار گنجانده نشده است، گفت: داروهای وارداتی در صورتی که بخواهد تغییر قیمت پیدا کند  ارقام بالایی خواهد یافت بنابراین طی صحبتی که با رئیس جمهور  محترم و معاون اول محترم رئیس جمهور صورت گرفت مقرر شد در این مرحله  به سراغ داروهای وارداتی نرویم.

وی با بیان اینکه داروهای ما دو دسته هستند، گفت: اول داروهایی که صرفاً وارداتی هستند و در داخل هیچ گونه عملی روی آنها انجام نمی شود و دسته دوم داروهایی که با استفاده  از مواد اولیه وارداتی ساخته شده  و پس از تولید در کارخانه های ما بسته‌بندی می‌شوند.  
وزیر بهداشت افزود: داروهای وارداتی چون به دلار خریداری می‌شوند، اگر قرار باشد با ارز آزاد دیده شوند، جهش قیمتی بالایی خواهند داشت. بنابراین در این مرحله این داروها با همان نرخ قبلی عرضه خواهند شد. از این رو  دارو‌ها و لوازم پزشکی وارداتی در این طرح وارد نشده و ما  آنها را به همان شکل گذشته توزیع خواهیم کرد.

دکتر عین اللهی افزود:  با صحبت‌هایی که با شرکتهای وارد کننده شده،  هزینه های این اقلام پایین تر هم آمده است.

کاهش قیمت برخی داروها

وی در پاسخ به این پرسش که چرا در بررسی میدانی که خبرنگار صدا و سیما صورت داده هزینه برخی از داروها از هفته گذشته  پایین تر آمده است، گفت: دارویی که به صورت آزاد فروخته می شد ، اکنون تحت پوشش بیمه قرار گرفته است. طبیعتاً یک شرکت وقتی محصولاتش تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد فروش بیشتری خواهد داشت و می تواند نرخ را پایین‌تر بیاورد.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: اکنون بسیاری از شرکت‌های دارویی اصرار دارند که اقلام دارویی آنان تحت پوشش بیمه قرار گیرد و در این صورت ۲۰ الی ۳۰ درصد از قیمت آن را کاهش می‌دهند.

دکتر عین‌اللهی با بیان اینکه  بیمه‌ها در همه جای دنیا   کمک کار نظام سلامت هستند، یادآور شد:  ما در سلامت شدیداً به بیمه اعتقاد داریم چون باعث می شود وقتی اقلام دارویی تحت پوشش بیمه قرار می گیرد، شرکت ها داوطلبانه قیمت را پایین بیاورند چرا که فروششان بالا می‌رود.

شش میلیون نفر تحت پوشش بیمه رایگان

وی در پاسخ به این سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه چه تعداد از افراد تحت پوشش بیمه قرار دارند و در چهارچوب این طرح می گنجند، گفت: یکی از سیاست هایی که دولت مردمی آیت الله رئیسی در برنامه های خود اعلام کردند این بود که ما باید بیمه همگانی داشته باشیم چرا  که یکی از حقوق مهم مردم برخورداری از سلامت است؛ یعنی ما باید بتوانیم سلامت را برای مردم ایجاد کنیم.

وزیر بهداشت گفت: برای این مهم تنها راه مطمئن و تضمین کننده در جهت درمان بیماری های مردم، بیمه است .بنابراین تقویت بیمه ها یکی از  مهمترین مسأله ها ست که به آن توجه شده است.

دکتر عین اللهی یادآور شد:  متاسفانه در برخی از سال ها میزان مخارج مردم برای سلامت بالای ۴۵ الی ۴۶ درصد بود اما پرداخت از جیب مردم باید از ۴۶ درصد حداقل نصف شود یعنی به ۲۳ تا ۲۴ درصد برسد.

وی تاکید کرد: تنها راه برای رسیدن به این هدف بیمه ها هستند به همین دلیل با همراهی رئیس محترم مجلس و نمایندگان محترم ملت  شش هزار میلیارد تومان برای بیمه همگانی اعتبار گذاشته شد و سه دهک پایین جامعه یعنی ۶ میلیون نفر را در همین چند ماه گذشته تحت پوشش بیمه قرار دادیم.

۴۶ میلیون نفر  تحت پوشش بیمه سلامت

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه بیمه همگانی یکی از خدمات موثر برای  ارتقای سلامت مردم است، گفت: این مژده را به مردم عزیز می‌دهیم که که بیمه همگانی پس از سال‌ها محقق شده و ما با همین زیرساخت‌های بیمه توانستیم طرح دارویار را اجرا کنیم چون اگر مردم بیمه نشوند این طرح قابل اجرا نخواهد بود.

دکتر عین‌اللهی با بیان اینکه شاید تعدادی از هموطنان ما به ویژه سه دهک پایین جامعه اطلاع نداشته باشند که بیمه شده اتد، افزود: این افراد و‌ وقتی ث کد ملی خود را در سامانه وارد می‌کنند متوجه می شوند که بیمه شده اند.

وی با بیان اینکه حدود ۴۶ میلیون نفر را تحت پوشش بیمه سلامت قرار دادیم، افزود: ۹۰ درصد از مردم هم تحت پوشش بیمه همگانی قرار گرفته و خواهند گرفت. ما این آمادگی را داریم در ۶ ماه آینده حتی بدون آزمون وسع افرادی را که بیمه نشده اند  تحت پوشش بیمه قرار دهیم تا خدماتی که در حوزه سلامت لازم است ث به این افراد ارائه شود.

تفاوتی در بیمه ها نیست

 وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به این سوال که آیا در خدمات پوشش بیمه‌ای بین افرادی که رایگان بیمه شده اند و یا سایر بیمه‌ شدکان  تفاوت وجود دارد یا خیر، گفت: هیچ تفاوتی وجود ندارد و  هر کسی که بیمه سلامت داشته باشد با مراجعه به مراکز ما می‌تواند خدمات دریافت کند.

دکتر عین اللهی به ظرفیت‌های نیروی انسانی، بیمارستانی و تجهیزات بیمارستانی در کشور اشاره و تاکید کرد:  برای اینکه بتوانیم به مردم خدمات بهداشتی و درمانی ارائه دهیم دارای زیرساخت‌های لازم هستیم اما مشکل اصلی امروز ما بهره وری است.

ارائه خدمات با کیفیت تر به همه مردم

وی افزود:  باید شرایطی ایجاد کنیم تا از این امکانات به نحو مطلوب برای مردم عزیز استفاده شود که با طرح دارویار و امکاناتی که به مراکز بهداشتی و درمانی ما اضافه می شود، می‌توانیم خدمات درمانی و بهداشتی با کیفیت‌تری به مردم ارائه دهیم.

وزیر بهداشت با بیان اینکه اگر هر بیماری با هر ملیتی به شکل اورژانسی به مراکز درمانی ما مراجعه کند حتماً به وی خدمات داده و بلافاصله او  را بیمه می کنیم، گفت: نباید اینگونه باشد که به وی بگویند شما چون بیمه نیستید به شما خدمات ارائه نمی‌دهیم چرا که جان وی در خطر است.


طرح دارویار مانع قاچاق

وی در پاسخ به این سوال که آیا با طرح دارویار قاچاق معکوس دارو به کشورهای اطراف بیشتر خواهد شد یا کمتر، گفت: این طرح چون در دارو نظم ایجاد می کند، می تواند مانع از قاچاق شود. 
 
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در گذشته ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین مواد اولیه در نظر گرفته می‌شد اما در طرح بیمه همگانی مشخص است که دارو به چه کسی می رسد، افزود: بنابراین یارانه سلامت به بیمار داده می شود نه به آن فردی که آن دارو را آورده است در واقع  منابع مالی ما هدایت شده می‌شود و به نیازمند و بیمار می رسد. 
 
دکتر عین‌اللهی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم این دارو باید به دست مصرف کننده برسد وقتی که این هدایت صورت بگیرد قطعاً از قاچاق جلوگیری می شود.
 
وی گفت: البته ما در بحث داروهای وارداتی پرونده های الکترونیکی درست کرده ایم و این سبب می‌شود که داروها صرفاً به دست بیمار برسد و در اختیار همه قرار نمی گیرد. 
 
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: در برخی از اقلام دارویی ما دیدیم که چند برابر میزان مصرف ما دارو تولید یا وارد شده و از راه‌های مختلف قاچاق شده است اما اکنون در طرح دارویار از قاچاق دارو و از هدر رفتن منابع مالی ما به کشورهای دیگر جلوگیری می کند. 
 
تلاش برای خودکفایی در دارو
 
دکتر عین اللهی ادامه داد: یکی از طرح هایی که ما داریم این است که تولید کنندگان ما تولیدات با کیفیت مورد تایید کارشناسان و متخصصان خود را به مقدار کافی برسانند و ما حتماً حمایت لازم را صورت می دهیم چرا که هدف ما این است که بتوانیم در دارو به خودکفایی برسیم.
 
وی یادآور شد: در اوج همه گیری بیماری کرونا علی رغم مرگ و میر بالا در کشور، هیچ کشوری به ما کمک نکرد بنابراین باید روی پای خود بایستیم و با توجه به صنایع دارویی، تولیدات داخلی خود را افزایش دهیم و نیاز مردم تامین شود. 
 
حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان با طرح دارویار
 
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به نامگذاری امسال بعنوان سال« تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری، گفت: یکی از نیازهای مهم ما در تولید دانش بنیان، تولیدات دارویی است و ما باید هزینه‌ها و منابع ملی خود را به سمت حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و محصولات آنان ببریم و امیدواریم با طرح دارویار در این رابطه به خودکفایی برسیم. 
 
دکتر عین اللهی با طرح این پرسش که چرا باید در ایران کمبود دارو داشته باشیم، گفت: متاسفانه ما در برخی اوقات با کمبود داروی فصلی روبرو‌ هستیم. چرا ما باید با کمبود سرم مواجه شویم در حالی که کارخانجات سرم سازی با کیفیت در کشور مشغول فعالیت هستند.
 
وی گفت:  با طرح دارویار تولید کننده می تواند مواد اولیه را تامین و در زمان لازم تولیدات را صورت دهد و  در مدت زمان کوتاه می توان کمبود دارو را جبران کرد. 
 
تامین نیاز داخل و تلاش برای صادرات
 
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  در پاسخ به این سوال که آیا برای صادرات دارو طرح و تدبیری اندیشیده اید، گفت: اولین اولویت ما تأمین نیازهای دارویی داخل کشور است چرا که به دنبال این هستیم تا مردم عزیزمان کمبود دارو نداشته باشند اما ما تولید کننده ها را تشویق می کنیم که در صورت تأمین نیاز داخل به سمت صادرات دارو نیز حرکت کنند. چون می تواند برای آنان نقطه مثبت باشد. 
 
دکتر عین اللهی به مذاکرات خود با برخی از کشورها در ژنو اشاره و تاکید کرد:  با مذاکراتی که با برخی از کشورها داشتم اکثر این کشورها از ما تقاضای دارو داشتند.
 
وی افزود: امروزه داروی ایرانی به ویژه در بین کشورهای همسایه به عنوان یک داروی خوب تلقی می شود و‌ این افتخار است.
 
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ما به دنبال این هستیم که به هر شکل ممکن تولیدکنندگان خودمان را حمایت کنیم و به سمتی برویم تا علاوه بر تانین نیازهای داخل،  صادرات دارو داشته باشیم، تصریح کرد:صادرات محصولات با کیفیت ایرانی به کشورهای دیگر تبلیغ برای انقلاب اسلامی است و آثار فرهنگی نیز دارد چرا که نشان‌دهنده اقتدار ملی جمهوری اسلامی ایران است.
 
اجرای بالای ۹۰ درصد نسخه الکترونیک
 
دکتر عین اللهی در پاسخ به این پرسش که چه اقدامی برای عملیاتی کردن نسخه الکترونیک صورت گرفته است، گفت: نسخه الکترونیک یک آرزوی چندین ساله بوده و در برنامه وزرای قبلی بهداشت نیز وجود داشته است ودر سال ۹۷ به صورت پایلوت شروع شد.
 
وی با بیان اینکه اجرای نسخه الکترونیک جزو برنامه های دولت آیت الله رئیسی است، تصریح کرد: اجرای آن در این چند ماه اخیر با تصویب قوانین و مقررات مجلس شتاب بیشتری گرفت و اکنون بالای ۹۰ درصد نسخه الکترونیک اجرایی شده است. 
 
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: برخی از مشکلات در امر نسخه الکترونیک به زیر ساخت ها بر می‌گردد چون در بعضی از مناطق کشورمان علی رغم پیشرفت‌های چشمگیر در وزارت ارتباطات، اینترنت با سرعت کافی وجود ندارد و این کار را مختل می‌کند، ما مجبوریم از نسخه کاغذی استفاده کنیم.
 
اجرای 100 درصد نسخه الکترونیک تا پایان امسال
 
دکتر عین اللهی بیا بیان اینکه تا پایان امسال اجرای نسخه الکترونیک به ۱۰۰ درصد خواهد رسید، افزود: یکی از پایه های اصلی ما در بیمه همگانی و طرح دارویار، نسخه الکترونیک است. 
 
موج هفتم اپیدمی کرونا
 
وی درباره آخرین وضعیت کرونا در کشور گفت: اینکه فکر کنیم کرونا تمام شده اشتباه است چون کرونا تا سال‌ها با ما خواهد ماند. 
 
وزیر بهداشت افزود: میزان واکسیناسیون در دنیا و در برخی از کشورهای آفریقایی ۶ درصد است. این ویروس همچنان پایدار است و جهش صورت می دهد و کشورهای دیگر را متاثر می‌کند. 
 
دکتر عین‌ اللهی با بیان اینکه وارد موج هفتم اپیدمی کرونا شدیم، تاکید کرد: همکاری مردم در واکسیناسیون عمومی توانست کشور را در موج ششم نجات دهد.
 
وی با تقدیر و تشکر از همراهی مردم در مقابله با کرونا گفت:  از مردم می‌خواهیم در شروع موج هفتم اپیدمی کرونا واکسن یادآوری کرونا را تزریق کنند. دفعات تزریق واکسن مهم نیست افرادی که شش ماه از واکسن قبلی اشان گذشته امسال حتما باید واکسن یادآوری را برای تقویت سیستم ایمنی خود تزریق کنند چون در صورت ابتلا به بیماری، عوارض خفیفی خواهند داشت. 
 
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توصیه کرد: افرادی که دارای بیماری زمینه‌ای هستند حتما واکسن یادآوری را تزریق کنند. پروتکل‌های بهداشتی مجددا باید رعایت شود تا بتوان از این موج هفتم هم عبور کرد. مراکز درمانی ما آمادگی کامل دارند اما همچنان معتقدیم پیشگیری بهتر از درمان است.
 
افزایش پذیرش دانشجویان رشته دندانپزشکی 
 
دکتر عین اللهی درباره افزایش پذیرش دانشجویان رشته دندانپزشکی نیز گفت:  باید در وهله اول خدمات دولتی دندانپزشکی را افزایش دهیم به همین منظور باید کلینیکهای دندانپزشکی مجهز به انواع تخصص ها ایجاد شود که این را به عنوان برنامه به دانشگاه ها ابلاغ کردیم و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز یک کلینیک مجهز به صورت شبانه روزی ایجاد کرده است. 
 
وی ادامه داد:  از لحاظ آماری در شرایط فعلی نزدیک به ۴۵ دانشکده دندانپزشکی در کشور فعال هستند و با مذاکراتی که با شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفته امسال ۱۰ درصد ظرفیت دانشجوی دندانپزشکی افزایش می یابد. 
 
وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه مقرر شده از سال آینده هر سال پنچ درصد به ظرفیت دانشجویان دندانپزشکی اضافه شود، گفت:  باید بومی گزینی کنیم چرا که صرفا با افزایش ظرفیت مشکل مردم حل نمی شود.